Каква е разликата между фалцовата и безфалцовата врата?

Когато решим да сменяме вратите в нашия дом, най-често при избора си се ръководим от:

 • цвят;
 • модел;
 • материал, от който са изработени;
 • вид на покритието.

Но дали някой си е задавал въпросите: „Каква да бъде моята врата – фалцова или безфалцова? Какво означава „фалц”?”. Днес ще ви запознаем с предимствата и недостатъците на двата типа врати. Първо думата „фалц” буквално преведена означава ръб, улей. На крилото на фалцовата врата има ръб, който скрива „езичето” на бравата и когато затворите вратата фалцът покрива част от перваза.

Предимствата на фалцови врати:

 1. Ще започнем с първата и най-важна функция, а именно отличното уплътняване, което спомага за по-добрата шумо- и топло изолация.
 2. Тъй като въпросният ръб покрива и част от перваза, прах и влага нямат шанс да проникнат в съседното помещение. Това е особено важно, когато говорим за детските стаи.
 3. Естетически, фалцовите врати изглеждат чудесно.

Като недостатъци можем да посочим по-високата цена в сравнение с безфалцовите врати. Също така, когато закупуваме такъв тип врати, трябва да сме наясно с посоката на отваряне предварително. Това може да създаде известно неудобство, особено в случаи, когато не сме позиционирали мебелите в стаята предварително. Друга особеност на този тип врати е възможността да се подрязват само отдолу, в случаите, когато нямате необходимата височина на отвора.

Предимства на безфалцовите врати:

 1. Въпреки, че от самото им име става ясно, че те нямат фалц, при голяма част от моделите има поставени уплътнения между крилото и касата. Това ги прави също шумо- и топло ефективни. Като допълнение пречат на праха и влагата да проникват в помещението.
 2. Цената на тези врати е доста по-ниска в сравнение с фалцовите врати.
 3. В случай, че нямате необходимата височина крилата позволяват да се подрязват и отгоре и отдолу, което е голямо предимство за вече подготвени отвори.
  Като плюс наблягаме и на това, че в момента на монтажа можете да определите посоката на отваряне. В случай, че решите да промените в последния момент подредбата на мебелите, посоката на отваряне на вратата няма да ви създаде проблем.