Характеристики на различните видове интериорни врати

Когато говорим за интериорни врати повечето от нас си представят една добре позната цяла конструкция, която се използва всеки ден в нашето ежедневие, без да се замислят, че всъщност тази врата е разделена и всеки един детайл има определено име, специфика и конструкция. Понятията като брава, дръжка и патрон в нашите глави са едно, а всъщност са доста различни неща, като всяко по себе си е строго индивидуално и значимо, и в същото време неразделно.

 

Темата за интериорни врати е дълга и всеобхватна, като днес ще разгледаме не визуалните детайли и характеристики, а дълбоката същност и структура на една врата. Започваме с представяне на три серии от шоурум „Врати Ловеч” – Стандарт, Гама, Граде. Три еднакви и в същото време доста различни врати с различни призводства, покрития и цветове. Разглеждайки, мащабно, общите характеристики между тези три серии започваме с това, от какво се състои всяка една врата. Първо имаме най-главната част а именно касата. Тя сама по себе си е изградена от две вертикални страници и една хоризонтална страница. В зависимост от размера на строителният зид, касата може да се регулира, за да обхване от най-малките до най-големи зидове.

За серия Стандарт и Гама

Има предложения за каса с допълнително поставено в нея уширение, с помощта, на което се покриват зидове до над 50см. Самата каса, както и крилото (движещата част) на вратата са изградени от един и същи материал – HDF ПЛОСКОСТИ. Това са дървесни частици минали през много висока топлинна обработка. Те са слепени със специални лепила, за да достигнат до вид на една равна плоскост, от която е изградена вратата. При самото крило имаме структура от две такива плоскости в средата. Те са подсилени с рамка от масивна иглолистна дървесина и допълнително оребряване в средата. Това прави вратата добре шумо и топлоизолирана, като в същото време я прави по-здрава и по–устойчива на удари и външни агресори.

Gradde Wartburg Sibiren

Самият материал позволява дори вратите да са положени в помещения с висока  влажност, която да не им влияе. Единствената разлика между тези две серии, Стандарт и Гама, е покритието на вратите и цветовете. При серия Стандарт имаме покритие, което е машинно поставено топлопренесено PVC фолио, а при серия Гама имаме полипропиленов ламинат. Серия Граде се отличава от другите две серии освен със своето покритие и с възможностите за вътрешност на вратите. Серията дава възможност да се избере между вътрешност „тип пчелна пита”, която прилича на картон и не е добре изолирана и вътрешност „тип перфорирани дървесни частици”, която е много по-здрава, устойчива и изолираща.

Различни покрития на интериорните врати

Също така и самата врата е по-укрепена и тежка, но не прекалено. Друго основно различие е покритието, което при серия Граде е специално патентовано от марката, така нареченото покритие без прекъсване. Въпреки че крилата са с фалц, т.е не са идеално прави от двете си страни, покритието обхваща всяка страна и никъде не се прекъсва. Устойчивостта и здравината на тези серии врати е еднаква, остава само да изберете най-добрата серия за вас, съобразно желанията ви, бюджет и цвят.

Всичко останало е добре познато на хората, имаме врати с три броя лагерни панти, тип пеперуда при Стандарт и Гама и осови при серия Граде. Разбира се, и те се нуждаят от поддръжка и ежемесечна грижа. Останалата част от обкова е индивидуална за всяка серия, като има възможност за избор на дръжки и брави при серия Граде, в зависимост от това какво помещение желаете да затворите.
Вратите изразяват нашата индивидуалност, нашият вкус и предпочитания, те са нашето отражение пред обществото. Избирайте внимателно и ще получите най-доброто за съотношението „качество-цена”!